Передано перші книги до бібліотеки Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван

25-26 лютого відбулась традиційна дводенна робоча щорічна нарада експертів щодо реалізації проєктів Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван та Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі (МЦЗ) у Микуличині. Після зустрічі її учасники відвідали МЦЗ.

У цьогорічному засіданні взяли участь ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, ректор Варшавського університету (2012-2020 рр.), Почесний доктор Прикарпатського національного університету, член правління Європейської асоціації університетів Марцін Палис, проректор Прикарпатського національного університету Ярослав Шинкарук, директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький, директор Центру європейських проєктів Лєшек Буллер та старший експерт Представництва Програми Транскордонного Співробітництва Польща-Україна у Львові Василь Хім’як, радник міністра у департаменті з питань полонії та поляків закордоном МЗС РП Яцек Жур, проректор ПНУ Едуард Лапковський, декан факультету туризму ПНУ Володимир Великочий, представники управління ДСНС в Івано-Франківській області (онлайн), багаторічний експерт з питань відновлення Обсерваторії, професор Краківської політехніки Станіслав Качмарчик, голова Ворохтянської ОТГ Олег Дзем’юк, підрядники, які виконували реставраційні та ремонтні роботи в Обсерваторії.

Відкрив зустріч ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда. «Наша щорічна нарада у лютому — це вже традиція. Під час неї ми підводимо підсумки того, що зроблено, а також затверджуємо наші подальші плани».

Він підкреслив, що «перед партнерами ще залишається багато завдань, але на наші спільні проєкти безумовно чекає велике майбутнє».

Російська агресія проти України, що розпочалася у 2014 році, пандемія, а після і повномасштабна війна, внесли у плани університету серйозні корективи, але разом з тим сприяли зміцненню та оптимізації дій команди, яка реалізує ці міжнародні проєкти.

Зокрема, восени минулого року вдалося завершити адаптацію Обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру.

Цей комплексний інфраструктурний проєкт (за скороченою назвою PIMReC ) — є значною частиною великого загального проєкту відбудови Обсерваторії та першим потужним кроком на шляху вирішення транскордонних проблем безпеки у сфері гірського туризму. Його було реалізовано Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника разом із партнерами — Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області, Бещадською добровільної групою гірського порятунку та Варшавським університетом. Партнери втілили всі поставлені проєктом PIMReC задачі за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва 2014-2020.

Директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький у свою чергу позитивно оцінив завершення адаптації Обсерваторії для потреб рятувальної служби та перспективи роботи МЦЗ після того, як обʼєкт буде завершено та введено в дію.

«Крім вирішення традиційних робочих питань, ми своїм приїздом в Україну, у якій триває велика війна, хочемо підтримати наших партнерів і продемонструвати у ці важкі часи нашу солідарність з вами», — підкреслив Ян Маліцький.

Він також передав великі вітання учасникам від пані Генерального консула Польщі у Львові Елізи Дзвонкевич.

З вітальним словом виступив і ректор Варшавського університету (2012-2020 рр.), Почесний доктор Прикарпатського національного університету, член правління Європейської асоціації університетів Марцін Палис, який разом з ректором Ігорем Цепендою неодноразово був в Обсерваторії та брав участь у відзначенні її 80-річного ювілею.

Про роботу рятувальників в Обсерваторії на горі Піп Іван учасникам зустрічі розповів заступник начальника Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області, один з менеджерів завершеного проєкту PIMReC, Микола Бурлак.

Директор Центру європейських проєктів Лєшек Буллер та старший експерт Представництва Програми Транскордонного Співробітництва Польща-Україна у Львові Василь Хім’як відзначили успішність реалізованого партнерами проєкту та закликали до продовження транскордонної проєктної співпраці у новій Програмі Interreg NEXT PL-UA 2021-2027.

Своїми думками щодо майбутніх перспектив використання обʼєктів поділився декан факультету туризму ПНУ Володимир Великочий.

Також про своє бачення впливу спільних проєктів з університетом на майбутній розвиток регіону розказав присутніми голова Ворохтянської ОТГ Олег Дзем’юк.

Наприкінці зустрічі директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький передав перші книги до бібліотеки Обсерваторії, яку партнери планують відкрити вже цього літа.

«Ваш внесок у реалізацію наших проєктів є неоціненним і ви назавжди вписані в історію цього проєкту!», — підкреслив ректор ПНУ Ігор Цепенда, підсумовуючи нараду.

Після її закінчення учасники відвідали Міжнародний центр зустрічей студентської молоді України і Польщі.

Під час перебування у Микуличині ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда підкреслив, що концепція МЦЗ є незмінною і його головна мета діалог між молоддю під гаслом: «Памʼятаючи про минуле, разом будуємо майбутнє».

Більш детальніше про щорічну нараду читайте у новинах на сайті БІЛИЙ СЛОН Міжнародного наукового центру «Обсерваторія».