На Прикарпатті стартував “Scratch-ярмарок 2021”

19-го квітня розпочався прийом заявок на конкурс проєктів “Scratch-ярмарок 2021” від волонтерської спільноти Code Club PNU. Першорядними поняттями цьогорічного конкурсу є сім’я, екологія, безпека, онлайн, робот, добро.

Про це Суспільному Карпати розповіла його організаторка, доцентка кафедри математики та інформатики і методики навчання, завідувачка Лабораторії інноваційного навчання Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Олеся Власій.

“Чому у назві фігурує слово ярмарок? Бо це концепція, щоб поєднати рідне, українське, що близьке нам, з тими процесами глобалізаційними, які відбуваються, – розповідає Олеся Власій. – Зараз Scratch в усіх на вустах, усі знають-вивчають, це ціла спільнота скретчерів. Займаючись цим, ми відчуваємо себе частиною світу і хочемо щось своє українське принести в глобальний світ, щоб не забувати, хто ми є”.

Змагання тривають у трьох номінаціях: анімаційний проєкт, ігровий проєкт, навчальний проєкт. Вікові категорії: 7-9 років, 10-12 років. Реєстрація учасників триває до 8-го травня цього року.

Такий онлайн-формат, каже організаторка, це пілотний проєкт. Хоч конкурс для школярів Івано-Франківської області, є заявки від учнів і з інших регіонів – їм, звісно, в участі не відмовляють.

“Ми вирішили, щоб це був конкурс не тільки на змагання, як ти вмієш розробити Scratch-проєкт з точки зору програмування, IT-технології, цифрової грамотності, бо можна зробити крутий проєкт, але не вміти його подати, – каже Олеся Власій. – Адже Scratch – не тільки середовище й мова програмування, але й середовище скретчерів, яким подобається творити, створювати інтерактивні проєкти”.

Через це середовище організатори з Code Club PNU хочуть показати, що потрібно вміти спілкуватися і презентувати себе, свій проєкт: опублікувати онлайн, дати назву, описати, думати, як користувач буде на проєкт дивитися і як зрозуміє його. Окрім того, зазначають організатори – важливим є вміння презентувати Scratch-проєкт.

“IT-сфера – це дуже добре, але, насамперед ми хотіли, щоб ці проєкти були пов’язані з людськими цінностями, які, на мою думку, на думку моїх колег, повинні бути на першому місці”, – говорить Олеся Власій.

Проєкти переможців “Scratch-ярмарок 2021” організатори викладуть на студії спільноти скретчерів, де їх можна буде вільно переглянути.